Cum ajung animalele să ne modifice creierul

Sa mangai un animal de companie, sa ai grija de el pe termen lung, sa ii vorbesti, sa impartasiti momente de fericire impreuna… toate acestea ne pot ameliora sanatatea mentala. Animalele stiu cum sa creeze o legatura unica cu proprietarii lor, un lucru care are un efect direct asupra creierului.

Zooterapia este un tip de terapie folosit pentru a trata anxietatea la copii sau la adulti. Prezenta unui animal, care poate sa fie un caine, o pisica, un cal, o capra, un hamster, o lama sau un iepure poate sa te ajute sa te relaxezi, sa iti controlezi emotiile si sa ai mai multa incredere in sine. Momentele de fericire impartasite cu animalele au deci un impact semnificativ si pe termen lung asupra sanatatii noastre fizice, dar si asupra creierului. Cum?

Efectele mangaierilor. Sa mangai un animal cald si foarte moale are un efect emotional pozitiv asupra oamenilor. Aceeasta senzatie este cea care declanseaza ocitocina in creier, care ne ajuta sa fim mai fericiti, sunt de parere specialistii.

Un contact prelungit. Daca o mangaiere din cand in cand ne face doar bine, beneficiile relatiei om –animal se construieste datorita unui contact regulat. Animalele de companie arata capacitatea lor de raspunde proprietarilor intr-o maniera intuitiva si unica, creand astfel o legatura unica, foarte speciala si foarte satisfacatoare.

Vorbitul cu animalul. Daca contactul social intre oameni este bun pentru sanatatea mentala, acelasi timp de contact cu animalele, in ciuda absentei raspunsului verbal, contribuie si el la crearea unui sentiment de apartenmenta. Acest schimb poate ameliora sanatatea mentala si ne ofera o alta modalitate de a ne partaja emotiile.

Responsbilitatile. Mangaierile si discutiile cu animalul de companie nu reprezinta singura modalitate in care ne este influentat creierul. Nici singura modalitate in care creierul devine mai fericit. Sarcinile zilnice, precum baia sau plimbatul, chiar si hranitul, la un moment dat, ne face sa avem un scop, in afara rutinei de zi cu zi. Un animal are si va avea mereu nevoie de noi, de prezenta noastra si de atentia noastra. Ne ajuta astfel sa ne stablizam si sa invatam sa fim mult mai responsabili.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?