Cum alegem un laptop. Câteva sfaturi

Sistem de exploatare, memorie, hard disk, ecran…iata cateva din principalele caracteristici de care trebuie sa tii cont in alegerea unui laptop.

Sistem de exploatare. Windows 10, macOS si Chrome OS sunt cele mai raspandite sisteme de exploatare de pe piata. Windows 10 a aparut dupa un Windows 7 si un Windows 8 mai putin reusite. Printre noile functionalitati sunt de mentionat sistenul vocal Cortana si navigatorul Edge. Sistemul de exploatare macOS este dotat cu o interfata bine gandita si extrem de usor de utilizat. Oferta de aplicatii se dovedeste a fi mult mai bogata decat in cazul lui Windows. De altfel, laptopurile Apple sunt si putin mai scumpe dar, conform utilizatorilor, foarte bune. Lansat de Google, Chrome OS isi echipeaza aparatele la pret mai mic cunoscute sub numele de Chromebook. Sistemul este usor de folosit si securitar si functioneaza gratie unor aplicatii.

Procesorul. Producatorii de AMD si Intel domina piata procesoarelor si fiecare din ele propune categorii diferite. Spre exemplu, procesoarele Intel Celeron si Atom echipeaza aparatele mai abordabile ca pret in timp ce Intel Core (i3, i5 si i7) mai performante, se regasesc la aparatele mai scumpe. Ideal ar fi sa optezi pentru un laptop Multi Core (bi Core, Quad Core sau Hexa Core).

Hard diskul. HDD-ul permite stocarea unei cantitati mari de date la un pret redus. Din ce in ce mai multi producatori aleg sa isi inlocuiasca hardurile clasice cu cele electronice (SSD) care sunt mult mai performante, mai usoare, mai putin sensibile la socuri si mai putin energivore. Exista unele laptopuri mai performante echipate cu hard diskuri hibrid care folosesc ambele tegnologii. De mentionat este faptul ca si Chromebook sunt adesea dotate cu memorie eMMC, asemanatoare unui SSD, dar nu atat de performanta.

Ecranul. Majoritatea laptopurilor sunt echipate cu un ecran cu cristale lichide intr-un format panoramnic (16:9). Finisajele sunt cel mai adesea stralucitoare, ceea ce poate ocaziona o multime de reflectii, mai ales daca folosesti aparatul la exterior. Ce dimensiune a ecranului ar trebui sa alegi?

– intre 11 – 13 inch, format adaptat transportului frecvent ;
– intre 14-16 inch, ideal de folosit in orice incapere a casei, cu transport ocazional la exterior;
– 17 inch sau mai mult, ideal pentru acasa sau pentru birou.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?