Dieta în gută

Guta este una dintre bolile cronice caracterizate printr-un conținut ridicat de acid uric în sânge, precum și perioade frecvent recurente de inflamație a articulațiilor. Boala este diagnosticată în special la vârstnici, dar poate apărea și la tineri. De asemenea, se remarcă faptul că bărbații sunt mai predispuși la această boală. Este posibil să se evite apariția acestei boli?

Cauzele și simptomele gutei

S-a constatat faptul că dezvoltarea bolii se datorează în principal conținutului crescut de acid uric în sânge (hiperuricemie).

Principalele cauze ale gutei includ:

  • secreția crescută a acestei substanțe în organism;
  • slăbirea proceselor de excreție a acidului uric din organism;
  • cantitatea excesivă de produse purinice din dietă.

Metabolismul purinelor este unul dintre cele mai importante procese din organism. Este responsabil pentru sinteza nutrienților necesari pentru reconstrucția țesuturilor. De asemenea, ca rezultat al acestui proces de schimb, are loc formarea acizilor organici (nucleici, adenozin fosforici etc.), care sunt necesare pentru diferite reacții redox.

Acidul uric este unul dintre multii intermediari ai metabolismului purinic. La o persoană sănătoasă, reziduurile neutilizate ale acestui produs trebuie excretate prin intestine, piele sau sistemul urinar. În cazul reținerii constante a acestui acid în organism, apar diverse patologii, dintre care guta este un exemplu.

Principalul simptom al acestei boli este durerea severă în articulații. Guta afectează de obicei picioarele, mai puțin adesea genunchii și articulațiile gleznei.

În plus față de durerea severă, această boală se caracterizează prin apariția edemelor, precum și prin înroșirea pielii peste zona afectată. Guta cauzează adesea disconfort general, pierdere puterii, este însoțită de febră.

În timpul atacurilor bolii, o persoană este lipsită de capacitatea de a se deplasa în mod normal. Totuși, după o terapie administrată corect, această capacitate revine.

O altă trăsătură a acestei boli este apariția formărilor nodulare în țesuturile moi adiacente articulațiilor afectate. Ele sunt umplute cu depuneri de acid uric și pot fi deschise spontan, ceea ce agravează foarte mult cursul bolii.

Guta care a trecut în stadiul cronic, este însoțită de o deformare susținută a articulațiilor, ceea ce complică foarte mult menținerea modului obișnuit de viață.

Caracteristicile dietei pentru guta

Deși guta poate fi rezultatul unor anomalii în funcționarea organelor interne umane, precum și al predispoziției genetice, alimentaţia defectuoasă rămâne principalul factor de influență. Afectează în special dezvoltarea acestei boli, abuzul de proteine, alimentele grase, alimentele prăjite și alcoolul.

Alimentatia pentru gută ar trebui să se bazeze pe restabilirea funcționării normale a sistemului digestiv și a metabolismului în organism. Dieta trebuie să includă produse care pot alcaliniza urina și pot reduce producția de acid uric. În meniul pentru gută ar trebui să lipsească (sau să fie limitat în mod semnificativ) produsele purinice și sarea. 

Medicii recomandă, de asemenea, reducerea consumului de alimente și grăsimi animale. Nutriția pentru gută este recomandată să fie frecventă și fracționată, impreună cu un pahar de apă înainte și după masă. Este important să se mențină un regim normal de lichide, deoarece lipsa din organism contribuie la depunerea activă a sărurilor de acid uric în articulații și cartilajul corpului uman. Ar trebui să se acorde prioritate consumului de apei necarbogazoasa, ceaiuri din plante, băuturi din fructe, sucuri sau compoturi. 

În plus față de corectarea hranei, este necesar să se monitorizeze aspectul excesului de greutate. S-a constatat faptul că persoanele obeze sunt mai predispuse la hiperuricemie. Este recomandată reducerea treptată a greutății si ar trebui să începeți eliminarea produselor care conțin zahăr și produse de patiserie, precum și reducerea dimensiunilor porțiilor.

Ce alimente pot fi incluse în meniu?

Guta poate complica în mod semnificativ viața unei persoane. A scăpa de această boală implică o combinație de medicamente și aderarea la o dietă specială. Eficacitatea nutriției în această boală a fost testată de mai multe generații. A fost aplicată cu succes chiar înainte de descoperirea medicamentelor farmacologice care ar putea afecta metabolismul purinic.

Pentru a crea corect un meniu pentru gută, trebuie să știți ce alimente sunt foarte bogat în purine. Medicii clasifică în mod condiționat toate produsele în mai multe grupuri care diferă în conținutul acestor substanțe.

Nivel ridicat de purină

Acest grup include: organe, carne de vită, conserve, carne afumată și leguminoase. Aceste alimente sunt recomandate pentru a fi eliminate complet din dieta.

Cu niveluri moderate de purină

Produsele din acest grup pot să fie incluse în dietă în cantități mici și nu mai mult de 1-2 ori pe săptămână. Acestea sunt: carne de porc, pește, carne de pasăre, fructe de mare, crucifere și legume cu frunze verzi, ciuperci, drojdie, fructe uscate și vin.

Nivel scăzut de purină

Pentru a compensa posibila lipsă de proteine și pentru a evita abuzul de alimente care conțin purină, nutriționiștii recomandă includerea în dietă a diferitelor produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, se recomanda consumul de ouă de pui (nu mai mult de 1 pe zi), fructe și legume proaspete, cereale, miere, nuci, paste făinoase și ulei vegetal.

About the Author: Marius

You May Also Like

2 Comments

  1. Este o boala care se decopera destul de greu, neavand o serie de simpome care sa te duca cu gandul la ea. Ceea ce ar fi recomandat este sa se faca o serie de analize pentru a fii sigur daca este necesar sa se tina dieta respectiva sau nu. Fara sfatul specialistilor, nu ne putem da seama daca intr-adevar avem aceasta boala sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *