Unbelievable, un serial necesar (pe Netflix)

Exista seriale necesare deoarece ne ofera punctul de vedere al unor victime si ofera speranta ca intr-o buna zi vor fi ascultate. Serialul Unbelievable pune accentul pe un subiect teribil, cel al violului si al repercusiunilor acestuia, scotand la iveala incompetenta institutiilor in fata violentelor impotriva femeilor. Prin intermediul unui scenariu eficient, serialul dezvaluie cum politia si anturajul victimei incep sa se indoiasca de spusele tinerei care a fost agresata.

Singura in fata adevarului. Marie Adler, in varsta de 18 ani merge la sediul politiei dupa ce a fost agresata sexual de un barbat intrat pe fereastra camerei sale. In urma declaratiilor sale, anchetatorii dau dovada de o atitudine incredibila, agresiva si fara tact, obligand adolescenta sa repete faptele pana la epuizare. Traumatizata de noaptea oribila prin care a trecut, adolescenta cedeaza in fata politistilor total incompetenti si care habar nu au cum sa se comporte cu o victima. Anturajul sau, prietenii precum si cele doua familii in care Marie a stat in plasament incep sa se indoiasca de faptele evocate de Marie.

Um mecanism implacabil. Debutul serialului Unbelievable poate fi socant pentru telespectatorul caruia nu ii vine sa creada ca nimeni nu pare dispus sa o asculte pe Marie sau sa o creada. In fiecare secunda ne vine sa spunem Nu, acest lucru nu este posibil. Insa, un suflet bun apare in peisaj pentru a o ajuta in sfarsit pe Marie. Un mecanism intreg se indoieste de declaratiile tinerei care se scufunda incetul cu incetul in singuratate : prietenii, apropiatii sai, angajatorul sau si chiar asistentii sociali nu fac decat sa o judece, nu sa o ajute. Scenaristii demonstreaza cum victima devine vinovata in ochii societatii.

La cativa ani buni de la aceasta drama doua detective tenace si avizate se intalnesc si decid sa redeschida acest caz. Grace Rasmussen si Karen Duvall (minunatele actrite Toni Collette et Merritt Wever) vor face echipa pentru a demonstra existenta unor violuri similare si ca aceste violuri sunt opera unui singur barbat. In plus, sunt hotarate de a le reda victimelor demnitatea.

Unbelievable este un serial inspirat din fapte reale (comise de violatorul in serie O’Leary, arestat la Lakewood in 2011) si dezvaluite intr-un roman de doi jurnalisti, T.Christian Miller si Ken Armstrong. Ca detectiva experimentata si determinata, Toni Colette (de neuitat in „Muriel”, „Al saselea simti” sau „United States of Tara”) face ravagii alaturi de mai tanara sa acolita cu o rabdare de inger interpretata de catre actrita Merritt Wever (vazuta in Nurse Jackie” si „The Walking Dead”).

Fara indoiala, Unbelievable se regaseste pe lista serialelor de urmarit in acest an. De altfel, se inscrie in miscarea #MeToo,care elibereaza cuvantul femeilor abuzate si maltratate de un sistem intreg, cel al culturii violului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *